The Oaks

The Oaks

Etiketter

lördag 13 mars 2010

Isovalerihappo (BCFA) ja aminohappo leusiini (BCAA)

LÄHDE: Shaw V, Lawson M. Isovaleric acidemia page
In: Clinical paediatric Dietetics. 2001

ISOVALERIHAPPO, leusiinin katabolian välituote
Isovalerihappoemiaa (IVA) aiheuttaa isovaleryl-CoA dehydrogenase-entsyymin puute, mikä blokeeraa leusiini-aminohapon katabolian tasoon isovaleryyli-CoA ja aiheuttaa, että tätä välituotetta alkaa akkumuloitua.

Tätä tilaa saattaa esiintyy vastasyntyneillä akuutissa muodossa tai isommilla lapsilla kroonisessa intermittoivassa muodossa. Ensimmäisestä muodosta kehittyy jälkimmäinen muoto.

Remission aikana suurin osa isovaleryyli-CoA molekyyleistä konjugoituu glysiiniin ja muodostaa isovaleryyliglysiiniä, joka on myrkytöntä ja erittyy suurissa määrissä virtsaan.
Isovaleryyli-CoA pystyy konjugoitumaan myös karnitiinin kanssa ja muodostaa isovaleryyli-karnitiinia, joka myöskin erittyy virtsaan.
Mutta akuuttien sairausepisodien aikana luonnollinen detoksikoimiskyky ei toimi ja isovaleryyli-CoA deasyloituu ja muodostaa suuret määrät toksista isovalerihappoa, joka aiheuttaa taudin oireet.

Isovalerihappoemia voi johtaa erilaisiin myöhäistuloksiin: toiset lapset kehittyvät psykomotorisesti normaalisti ja jotkut voivat tulla vaikeasti kehitysvammaisiksi.
  • DIEETTIHOITO
Dieettihoidon tarkoituksena on rajoittaa leusiinin saanti ja minimoida isovalerihapon muodostus.
Kutienkin on annettava riittävästi leusiinia, essentielliä aminohappoa, että kasvu ei haittaannu.
Leusiini ei kerry plasmaan, joten sen määrittämisellä ei voida arvioida proteiinin saantia.

Isovalerihappoemian hoitoon riittää kohtalainen proteiininrajoitus:
vauvoilla ja pienillä lapsilla 2 g/ painokilo/ päivä
ja iäkkäämmille 1.5- 1 g / kg / päivä.

Tämä kombinoidaan riittävään energiansaantiin.
Jotkut näistä potilaista voivat sietää korkeampaakin proteiinin saantia.

Tarvittavien mineraalien ja vitamiinien saanti tulee myös tarkistaa, vaikka kyseessä ei olekaan hyvin tiukka proteiinin rajoitus.
Useimmilla lapsilla tässä taudissa on kuitenkin kohtalaisen hyvä ruokahalu.

  • Dieetin lisäksi annetaan glysiiniä 250 mg/ kg/ päivä ja karnitiinia 100 mg/ kg / päiovä, jotta saadaan normaali detoksikoiminen , konjugaatiot, lisääntymään ja täten voidaan vähentää isoleusiinin pitoisuuksia varsinkin metabolisten insuffisienssitilojen aikana.

  • INFEKTIOIDEN AIKANA
Toistuvien infektioiden aikana proteiinikatabolia lisääntyy kovasti ja silloin tuottuu isovalerihappoa paljon ja potilaat ovat riskissä kehittää asidoosin.
Tätä estämään on luotu standardi kriisihoito-ohje ja siihen kuuluu tiheät korkeahiilihydraattipitoiset juomat päivisin ja öisin.
Proteiinin otossa pidetään taukoa tilapäisesti ja se asetetaan takaisin varhain 1-3 päivän sisällä, 1-4 päivän jakson aikana kliinisestä tilasta riippuen.
Glysiiniä ja karnitiinia annetaan edelleen sekä suun kautta että laskimo suoneen kriisihoito-ohjeen mukaan ja tilapäisesti voidaan annoksia nostaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar