30. 8. 2018 LINSSISOPAN
PUOLESTA.
LÄHDE
Spiller A Gene: (Ed.) CRC
handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition 3rd ed. 2001.
Oakenfull David,
Potter John.D. Determination of the Saponin content of foods.pages 127-129.
Saponiineista.
Johdanto.
Nykyisin on paljon
kiinnostusta kasvimateriaalin ”fytokemiaalien”
ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin- niitä on suhteellisen vähäisiä
määriä elintarvikkeissa, mutta niillä on merkitsevää
biologista vaikutusta. Saponiinit ovat yksi tällainen
fytokemikaaliluokka, ja sitä esiintyy monissa kuitua sisältävissä
elintarvikkeissa, erityisesti palkokasveissa. Niiden esiintyminen
on ihmisen ravitsemuksessa relevanttia, sillä ne näyttävät
vaikuttavan lisäävän eläin- ja ihmiskokeissa sappihappojen
erittymistä ulosteisiin ( Sappihapothan eivät pysty hajomaan
metaboliassaan energeettisesti hyödynnettäviin pätkiin, vaan
niiden täytyy vanhennuttuaan erittyä pois ulosteissa). Varsinkin
yucca- saponiinit ja saponiinipitoiset alfalfasiemenet ovat
osoittaneet plasman kolesterolia alentavaa vaikutusta ihmisissä.
Saponiinit ovat
rakenteellisesti hajanainen ryhmä triterpeenejä tai steroidisia
glykosideja. Molekyylit ovat amfifiilisiä: triterpeeni- tai
steroidiglykosidinen osa on hydrofobinen ja sokeriosa on
hydrofiilinen. Tästä saponiineille tulee niille tyypillinen
pinta-aktiivinen ominaisuus, mistä nimikin johtuu. (Kirjaan on
liitetty tyypillisen soijapapusaponiinin kuva) . On tunnistettu
saponiineja sadoista kasvilajeista, mutta vain muutamat näistä ovat
käytössä ihmiselintarvikkeina.(Kts. taulukko)
Näyttää olevan
kaksikin tapaa, joilla saponiinit voivat vaikuttaa
kolesteroliaineenvaihduntaan.
1. Eräät
rakenteellisiltä piirteiltään määritellyt saponiinit
muodostavat liukenemattomia komplekseja kolesterolin kanssa. (Hyvin
tunnettu on kolesterolin ja digitoniinin muodostama sakka). Kun
tällainen kompleksin muodostumisprosessi tapahtuu suolessa, estyy
sekä endogeenin että exogeenin kolesterolin absorboituminen
suolesta.
2. Saponiinit voivat
puuttua sappihappojen enterohepaattiseen kiertokulkuun muodostamalla
sekalaisia misellejä. Niitten molekyylipainot voivat olla useita
miljoonia ja sappihappojen takaisinimeytyminen terminaalisesta
ileumista estyy tehokkaasti. .
Originaali teksti on engalnniksi siteerattuna seuraava :
-
"Introduction. There is currently much interest in the nutritional properties of ”phytochemicals”-plant materials present at relatively low levels in foods but with significant biological activity. Saponins are one such class of phytochemicals which are present in many fiber-rich foods, particularly legumes. Their presence is relevant to human nutrition because they have been shown to increase fecal excretion of bile acids in human and animal studies (1), (2). In particular, yucca saponins and saponin-rich alfalfa-seeds have been shown to lower plasma cholesterol in humans.
-
Saponins are a struturally diverse group of triterpene or steroid glycosides. The molecules are amphiphilic, the triterpene or steroid part being hydrophobic and the sugar part hydrophilic. This gives to saponins their characteristic surface activity, from which the name is derived. (The structure of a typical saponin, one of those present in soybeans, is showns in figure ). Saponins have been identified in many hundreds of plant species, but only a few of these are used as food by humans (Table).
-
There appear to be two mechanisms by which saponins can affect cholesterol metabolism.
-
1. Some saponins, with particularly defined structural characteristics, form insoluble complexes with cholesterol ( e.g. the well-known precipitation of cholesterol by digitonin). When this complexation process occurs in the gut, it inhibits the intestinal absorption of both endogenous and exogenous cholesterol.
-
2. Saponins can interfere with enterohepatic circulation of bile acids by forming mixed micelles. These can have molecular weights of several millions, and the rebsorption of bile acids from the terminal ileum is effectively blocked.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar