The Oaks

The Oaks

Etiketter

torsdag 30 augusti 2018

(2) Linssisopan puolesta. Saponiineista SPILLER A GENE kuitukirjan mukaan (2001)

30. 8. 2018 LINSSISOPAN PUOLESTA.

LÄHDE 
 Spiller A Gene: (Ed.)  CRC handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition 3rd ed. 2001.
 Oakenfull David, Potter John.D. Determination of the Saponin content of foods.pages 127-129.

Saponiineista.

Johdanto.
Nykyisin on paljon kiinnostusta kasvimateriaalin ”fytokemiaalien” ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin- niitä on suhteellisen vähäisiä määriä elintarvikkeissa, mutta niillä on merkitsevää biologista vaikutusta. Saponiinit ovat yksi tällainen fytokemikaaliluokka, ja sitä esiintyy monissa kuitua sisältävissä elintarvikkeissa, erityisesti palkokasveissa. Niiden esiintyminen on ihmisen ravitsemuksessa relevanttia, sillä ne näyttävät vaikuttavan lisäävän eläin- ja ihmiskokeissa sappihappojen erittymistä ulosteisiin ( Sappihapothan eivät pysty hajomaan metaboliassaan energeettisesti hyödynnettäviin pätkiin, vaan niiden täytyy vanhennuttuaan erittyä pois ulosteissa). Varsinkin yucca- saponiinit ja saponiinipitoiset alfalfasiemenet ovat osoittaneet plasman kolesterolia alentavaa vaikutusta ihmisissä.
Saponiinit ovat rakenteellisesti hajanainen ryhmä triterpeenejä tai steroidisia glykosideja. Molekyylit ovat amfifiilisiä: triterpeeni- tai steroidiglykosidinen osa on hydrofobinen ja sokeriosa on hydrofiilinen. Tästä saponiineille tulee niille tyypillinen pinta-aktiivinen ominaisuus, mistä nimikin johtuu. (Kirjaan on liitetty tyypillisen soijapapusaponiinin kuva) . On tunnistettu saponiineja sadoista kasvilajeista, mutta vain muutamat näistä ovat käytössä ihmiselintarvikkeina.(Kts. taulukko)
Näyttää olevan kaksikin tapaa, joilla saponiinit voivat vaikuttaa kolesteroliaineenvaihduntaan.
1. Eräät rakenteellisiltä piirteiltään määritellyt saponiinit muodostavat liukenemattomia komplekseja kolesterolin kanssa. (Hyvin tunnettu on kolesterolin ja digitoniinin muodostama sakka). Kun tällainen kompleksin muodostumisprosessi tapahtuu suolessa, estyy sekä endogeenin että exogeenin kolesterolin absorboituminen suolesta.
2. Saponiinit voivat puuttua sappihappojen enterohepaattiseen kiertokulkuun muodostamalla sekalaisia misellejä. Niitten molekyylipainot voivat olla useita miljoonia ja sappihappojen takaisinimeytyminen terminaalisesta ileumista estyy tehokkaasti. .

Originaali teksti on engalnniksi siteerattuna seuraava :
  • "Introduction. There is currently much interest in the nutritional properties of ”phytochemicals”-plant materials present at relatively low levels in foods but with significant biological activity.  Saponins are one such class of phytochemicals which are present in many fiber-rich foods, particularly legumes. Their presence is relevant to human nutrition because they have been shown to increase fecal excretion of bile acids in human and animal studies (1), (2). In particular, yucca saponins and saponin-rich alfalfa-seeds have been shown to lower plasma cholesterol in humans.
  • Saponins are a struturally diverse group of triterpene or steroid glycosides. The molecules are amphiphilic, the triterpene or steroid part being hydrophobic and the sugar part hydrophilic. This gives to saponins their characteristic surface activity, from which the name is derived. (The structure of a typical saponin, one of those present in soybeans, is showns in figure ). Saponins have been identified in many hundreds of plant species, but only a few of these are used as food by humans (Table).
  • There appear to be two mechanisms by which saponins can affect cholesterol metabolism.
  • 1. Some saponins, with particularly defined structural characteristics, form insoluble complexes with cholesterol ( e.g. the well-known precipitation of cholesterol by digitonin). When this complexation process occurs in the gut, it inhibits the intestinal absorption of both endogenous and exogenous cholesterol.
  • 2. Saponins can interfere with enterohepatic circulation of bile acids by forming mixed micelles. These can have molecular weights of several millions, and the rebsorption of bile acids from the terminal ileum is effectively blocked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar