The Oaks

The Oaks

Etiketter

torsdag 30 augusti 2018

(3) Linssisopan puolesta. Saponiinien taulukko

Olen kirjoittamassa tätä, etsimässä ensin  suomalaista  ja ruotsalaista vastinetta  taulukon latinalaisille ja engl. termeille. Minusta on hyvin tärkeä, että suomaaliseen  ruokavalioon kuuluu leguminosae- lajeja, palkokasveja, sillä ei ole montaa ruokalajia, joka edistää sappihappojen  poistumsita  kehosta. Lisäksi suomaalisilla on taipumusta saada maksaperäisiä vikoja ja helposti vikuuntuvaa kolesteroliaineenvaihduntaa. Jos kolesterolijäteet eivät poistu kehosta,  altistutaan erilaisille maksa- ja sappitietuumoreille aivan turhaan, jos voidaan edsitää  sappihappojen poistumista  jollain yksinekertaisella tavalla kuten lisäämällä  ateriaan kaikenlaisia linssi-  ja papumuuseja , soseita ja hernesoppaa, linssisoppaa, pinaattisoppaa, kaurapuuroa , soijaa  ym alla olevasta  listasta.  Jos samalla rajotiaa liikaa  kolesterolin exogeenista käyttöä  avustaa vileä toisellakin tapaa ravintoteitse aineenvaihduntaansa.  pieni määrä ravintoperäsitä koelsterolia on kuteinkin edullsita ja tarpeen, koska  se tukee sopivsti vaimentaen kehon endogeenista kolesteroilinsynteesijärjstelmää, ettei se kiihdy liikaa, sillä kaikki ekhotn solut kutienkin tarvitsevat kolesterolia solukalvorakenteisiinkin kehon vedenpitävyyden varmistamiseksi.  

Spillerin kirjan taulukko:

Table: Plant foods that conain significant levels of saponins and their estimated saponin content (g/ kg  dry weight)

Alfalfa sprouts, Lucerne , Medicago sativa: 80.
(Sinimailanen, Blålusern)

Asparagus, Asparagus officinalis: 15.
(Parsa, Sparris)

Broad bean, Vicia  faba. 3.5.
(Härkäpapu;  Bondböna, Favaböna)

Chickpea, Cicer arietinum: 0.7- 60.
(Kikherne, kikkahviherne; kikärt)

Green pea, Pisum sativum: 1.8-11.
(Vihreä herne; Grön ärt)

Kidney bean, Phaseolus vulgaris: 2-16.
(Tarhapapu;  Böna, kokbönagruppen:  Röd kidneyböna;  svartböna)

Lentil, Lens culinaris: 0.7- 1.1.
(Virvila, linssi; Lins)

Mung bean, Phaseolus mungo: 4.5- 21.

Navy bean, Phaseolus  vulgaris: 4.5- 21.
( Vita bönor, marinbönor)

Oats, Avena sativa: 0.2-0.5.
(Kaura;  Havre)

Peanut, Arachis hypogaea: 0.05-16.
(Maapähkinä; Jordnöt)

Quinoa, Chenopodium quinoa: 10-23.

Sesame seed, Sesamum indicum: 3.
(Seesaminsiemen; Sesamfrö)

Silver beet, Beta vulgaris: 58
(Lehtijuurikas, lehtimangoldi; Mangold)

Soy bean, Glycine max: 5.6-56.
(Soijapapu; Sojaböna)

Spinach, Spinacea oleracia: 47.
(Pinaatti; Spenat)

Sweet lupin, Lupinus augustifolius: 0.4-0.7.
(makea lupiini; Söt lupin)

Ei pidä halveksia  papukeittoa ja  sanoa sitä  "Eesaun  ateriaksi". Eesau  lihansyöjänä ja riistan pyytäjänä  kerran  sitä söikin, mutta Jaakob söi sitä koko vuoden joka päivä.





(2) Linssisopan puolesta. Saponiineista SPILLER A GENE kuitukirjan mukaan (2001)

30. 8. 2018 LINSSISOPAN PUOLESTA.

LÄHDE 
 Spiller A Gene: (Ed.)  CRC handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition 3rd ed. 2001.
 Oakenfull David, Potter John.D. Determination of the Saponin content of foods.pages 127-129.

Saponiineista.

Johdanto.
Nykyisin on paljon kiinnostusta kasvimateriaalin ”fytokemiaalien” ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin- niitä on suhteellisen vähäisiä määriä elintarvikkeissa, mutta niillä on merkitsevää biologista vaikutusta. Saponiinit ovat yksi tällainen fytokemikaaliluokka, ja sitä esiintyy monissa kuitua sisältävissä elintarvikkeissa, erityisesti palkokasveissa. Niiden esiintyminen on ihmisen ravitsemuksessa relevanttia, sillä ne näyttävät vaikuttavan lisäävän eläin- ja ihmiskokeissa sappihappojen erittymistä ulosteisiin ( Sappihapothan eivät pysty hajomaan metaboliassaan energeettisesti hyödynnettäviin pätkiin, vaan niiden täytyy vanhennuttuaan erittyä pois ulosteissa). Varsinkin yucca- saponiinit ja saponiinipitoiset alfalfasiemenet ovat osoittaneet plasman kolesterolia alentavaa vaikutusta ihmisissä.
Saponiinit ovat rakenteellisesti hajanainen ryhmä triterpeenejä tai steroidisia glykosideja. Molekyylit ovat amfifiilisiä: triterpeeni- tai steroidiglykosidinen osa on hydrofobinen ja sokeriosa on hydrofiilinen. Tästä saponiineille tulee niille tyypillinen pinta-aktiivinen ominaisuus, mistä nimikin johtuu. (Kirjaan on liitetty tyypillisen soijapapusaponiinin kuva) . On tunnistettu saponiineja sadoista kasvilajeista, mutta vain muutamat näistä ovat käytössä ihmiselintarvikkeina.(Kts. taulukko)
Näyttää olevan kaksikin tapaa, joilla saponiinit voivat vaikuttaa kolesteroliaineenvaihduntaan.
1. Eräät rakenteellisiltä piirteiltään määritellyt saponiinit muodostavat liukenemattomia komplekseja kolesterolin kanssa. (Hyvin tunnettu on kolesterolin ja digitoniinin muodostama sakka). Kun tällainen kompleksin muodostumisprosessi tapahtuu suolessa, estyy sekä endogeenin että exogeenin kolesterolin absorboituminen suolesta.
2. Saponiinit voivat puuttua sappihappojen enterohepaattiseen kiertokulkuun muodostamalla sekalaisia misellejä. Niitten molekyylipainot voivat olla useita miljoonia ja sappihappojen takaisinimeytyminen terminaalisesta ileumista estyy tehokkaasti. .

Originaali teksti on engalnniksi siteerattuna seuraava :
  • "Introduction. There is currently much interest in the nutritional properties of ”phytochemicals”-plant materials present at relatively low levels in foods but with significant biological activity.  Saponins are one such class of phytochemicals which are present in many fiber-rich foods, particularly legumes. Their presence is relevant to human nutrition because they have been shown to increase fecal excretion of bile acids in human and animal studies (1), (2). In particular, yucca saponins and saponin-rich alfalfa-seeds have been shown to lower plasma cholesterol in humans.
  • Saponins are a struturally diverse group of triterpene or steroid glycosides. The molecules are amphiphilic, the triterpene or steroid part being hydrophobic and the sugar part hydrophilic. This gives to saponins their characteristic surface activity, from which the name is derived. (The structure of a typical saponin, one of those present in soybeans, is showns in figure ). Saponins have been identified in many hundreds of plant species, but only a few of these are used as food by humans (Table).
  • There appear to be two mechanisms by which saponins can affect cholesterol metabolism.
  • 1. Some saponins, with particularly defined structural characteristics, form insoluble complexes with cholesterol ( e.g. the well-known precipitation of cholesterol by digitonin). When this complexation process occurs in the gut, it inhibits the intestinal absorption of both endogenous and exogenous cholesterol.
  • 2. Saponins can interfere with enterohepatic circulation of bile acids by forming mixed micelles. These can have molecular weights of several millions, and the rebsorption of bile acids from the terminal ileum is effectively blocked.

(1) Linssisopan puolesta. Saponiineista

Saponiinit ovat kuituravinnon mukana joukossa tulevia molekyylejä. Niiden rakenne on triterpeeni tai steroidinen glykosidi, joten asetan ne tähän blogiin.
Ensin haen yleistä suomenkielistä  informaatiota saponiineista ja sitten siteeraan  ja  käännän artikkelin Gene A. Spillerin toimittamasta kuitukirjasta saponiinien pitoisuudesta.

Suomalaista tekstiä:
1. Wikipediasta siteeraan koko artikkelin, koska siinä on ylesitä perustietoa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saponiinit
Saponiinit on rakenteeltaan laajakirjoinen ryhmä glykosideja, joita esiintyy niin kasvi- kuin eläinkunnassakin. Kaikille saponiineille on tyypillistä vesiliuosten vaahtoaminen tavalla, joka muistuttaa saippualiuosten käyttäytymistä. Nimi saponiinit tulee Saponaria-kasvisuvun eli suopayrttien tieteellisestä nimestä ja aikaisemmin Saponaria-suvun kasvien juurakoita on käytetty saippuan tavoin. Monille saponiineille on tunnusomaista karvas maku. Myrkyllisyydeltään ne ovat muille nisäkkäille kuin märehtijöille yleensä alhaisia.[1][2][3][4]
Rakenne ja esiintyminen eliöissä
Saponiinit koostuvat muiden glykosidien tavoin aglykonista ja sokeriosasta. Vaahtoamisominaisuus johtuu hydrofiilisesta sokeriosasta ja hydrofobisesta aglykoniosasta. Aglykonia kutsutaan sapogeniiniksi, joka voi olla 27 hiiliatomia sisältävä steroidi tai 30 hiiliatomia sisältävä triterpeeni. Steroidirakenteisia saponiineja kutsutaan usein saraponiineiksi. Tyypillisiä saponiinien sisältämiä sokereita ovat glukoosi, galaktoosi, ramnoosi, arabinoosi ja ksyloosi. Saponiinit voidaan luokitella myös sokerisivuketjujen määrän mukaan. Monodesmosideissa sokeriketjuja on yksi, bisdesmosideissa kaksi.[1][2][3][4]
Kasveissa saponiineja esiintyy erityisesti koppisiemenisissä kasveissa. Kasvien saponiinit voivat olla joko steroidi- tai triterpenoidirakenteisia. Monodesmosideja esiintyy kasvien juurissa, siemenissä ja kuoressa, kun taas bisdesmosidit ovat tyypillisiä kasvien lehdissä. Eläinkunnassa ainoastaan piikkinahkaiset tuottavat saponiineja. Merimakkaroiden saponiinit ovat triterpenoidirakenteisia ja meritähtien saponiinit ovat steroidirakenteisia. Merimakkarat ja meritähdet tuottavat saponiineja puolustautuakseen saalistajilt
 WikiLähteet



  • Alén, Raimo: Kokoelma orgaanisia yhdisteitä: Ominaisuudet ja käyttökohteet, s. 1011. Helsinki: Consalen Consulting, 2009. ISBN 978-952-92-5627-3.
  • Bradley P. Morgan & Melinda S. Moynihan: Steroids, Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, New York, 2000. Viitattu 6.12.2013
  • Michael W. Schwarz: Saponins, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, John Wiley & Sons, New York, 2000. Viitattu 6.12.2013
  • Saponins Cornell University. Viitattu 6.12.2013. (englanniksi)
    Wikiteksti on asetettu vuonna 2016  

    2. Mitä  terveysalalta löytyy suomeksi saponiineista ? 
     http://www.vinkkilanluomutuote.fi/terveystieto/luonnonlaaketiede/

    3. http://terveyskirjat.fi/rohdosten-vaikuttavat-aineet-osa-38-saponiinit/