Xantofylliinien
( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja
muntatuoteissa.
LÄHDE:
Alisa
Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll(
lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg
products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.
Tiivistelmästä suomennos:
Luteiini
ja zeaxantiini ovat sellaisia karotenoideja, joita
ihmissilmän macula lutea eli keltainen täplä ottaa
selektiiviseti vastaan. Arvellaan että näistä pigmenteistä tämä
tarkan näön keskus saa suojaa iästä riippuvaa
makuladegeneraatiota(AMD) vastaan ( esim. suojaamalla lyhytaaltoisinta
näkyvää valonsäteilyä, sinistä valoa, vastaan absorboimalla
sitä).
Nykyiset
ravintoainetietueet eivät tosiaankaan helpota hahmottamaan niiden
erillistä osuutta silmäterveyteen, sillä niiden pitoisuus
elintarvikkeissa raportoidaan yleisesti summattuna (
xantofylliinit, carotenoidit). Tässä otsikon työssä on tarkoituksena
määrittää erikseen luteiinin ja zeaxantiinin pitoisuudet niissä
pääasiallisissa xantofylliinilähteissä, mitä tavataan ravintona
käyttää (NHANES 2001- 2002 tutkimuksen ravinnonsaannit ovat
tämän tutkimuksen perustietona). Zeaxantiinin lähteenä
pääasiallisimmat elintarvikkeet osoittautuivat olevan maissi ja
maissiperäiset tuotteet. Runsaimmat ravintoperäiset
luteiinilähteet olivat vihreät lehtevät vihannekset.
Hallitsevin xantofylliinin isomeerinen muoto kaikissa elintarvikkeissa oli trans-isomeeri. Mutta kun elintarvikkeita oli prosessoitu, niissä alkoi olla enemmän cis- xantofylliinejä kuin hedelmissä ja vihanneksissa. Tässä tutkimuksessa saatiin elintarviketietueita täydentävää lisätietoa luteiinin ja zeaxantiinin pitoisuuksista yleisesti käytetyissä ruoissa ja täten kohennettiin näiden xantofylliinien ravintoperäisen saannin ja vastaasti niiden terveysvaikutusten osuuksien arvion laatua.
Hallitsevin xantofylliinin isomeerinen muoto kaikissa elintarvikkeissa oli trans-isomeeri. Mutta kun elintarvikkeita oli prosessoitu, niissä alkoi olla enemmän cis- xantofylliinejä kuin hedelmissä ja vihanneksissa. Tässä tutkimuksessa saatiin elintarviketietueita täydentävää lisätietoa luteiinin ja zeaxantiinin pitoisuuksista yleisesti käytetyissä ruoissa ja täten kohennettiin näiden xantofylliinien ravintoperäisen saannin ja vastaasti niiden terveysvaikutusten osuuksien arvion laatua.
Johdanto
Xantofylliinit
luteiini ja zeaxantiini ovat kasvipigmenttejä ( se tarkoittaa
käytännön kielellä,, että silmän tarkan näön keskus ei niitä
syntetisoi itse,vaan inkorporoi niitä jollain tavalla). Niitä
akkumuloituu, kertyy selektiivisesti silmän verkkokalvon
tarkan näön keskukseen makulaan ja niiden ajatellaan
antavan suojaa verkkokalvon ikärappeumaa (AMD) vastaan. Näin arveli
1992 Bone et Landrum ja 1995 Snodderly.
Makulan
alueella luteiinia ja zeaxantiinia pidetään makulapigmentteinä
( Bone et al. 1985). Mitä tulee ihmisen kiertävään vereen siinä
oleva luteiini ja zeaxantiini on aivan kokonaan peräisin
xantofylliinipitoisista ravintolähteistä. Luteiinin ja
zeaxantiinin silmänsuojelumekanismiksi arvellaan niiden osuutta
sinivalon suodatukseen ja / tai antioksidanttivaikutukseen.
(Snodderly 1995)
Kun
tiedetään, että verkkokalvon keskinen osa on altis iän mukana
kehittyvän makuladegeneraation tuhoaville vaikutuksille ja
tiedetään, että luteiinin ja zeaxantiinin sijoittautumiset makulan
alueessa ovat erilaisia ( siten että keskisessä osassa vallitsee
suurempi zeaxantiini: luteiini-suhde)-niin on alettu pohtia
näiden xantofylliinien osuutta silmän terveydessä. Mutta
tyypillisessä dieetissä vallitsee luteiinin ja zeaxantiinin kesken
päinvastainen suhde. (luteiini:zeaxantiini suurempi) ( L/Z),
mikä ilmoitetaan myös tulostaulukossa. .(Sommerborg et al. 1998, USDA 1998).
Niiden
suhteellisessa osuudessa silmän terveyteen on olennaista saada
määritetyksi ensin yksilölliset luteiinin ja zeaxantiinin saannit.
Tämä on luonnollisesti hankalaa, koska nykyiset elintarviketietueet
raportoivat yleensä nämä karotenoidit kimpassa (Humphries et
Khachik, 2003;, USDA 1998). On noteerattava myös rajalliset
informaatiot maissi- ja munaperäisistä elintarviketuotteista (West
et Poorvliet 1993). Tämä on sikälikin erityisen kiinnostava
seikka, koska moni merkitsevä ravintoperäinen xantofylliinilähde
on juuri näistä elintarvikkeista ( Bermnudez et al. 2005;
Humphries et Khachik 2003; West et Poorvliet 1993). Muna ja
munatuotteet ovat kiinnostavia, koska näistä lähteistä
xantofyllien biologinen saatavuus on oikein hyvä (Chung et al.
2004).
Tässä
otsikon ilmoittamassa tutkimuksessa on analysoitu maissi- ja
munatuoteita, hedelmiä ja vihanneksia näitten kahden karotenoidin (
luteiini, zeaxantiini) suhteen sekä toisiakin tärkeitä
ravintoperäisia karotenoideja analysoitiin (kryptoxantiini, beeta-
karoteeni, alfa-karoteeni, lykopeeni). Tutkittuja elintarvikkeita
ei valittu ainoastaan xantofylliinipitoisuuksien perusteella, vaan
myös konsumptiomäärien ja - tiheyksien perusteella käyttämällä
NHANES 2001- 2002 tutkimusten elintarvikkeensaantitietoja (Food
Surveys Research and Group 2006). Ennen vanhaan on luteiini ja
zeaxantiini käsitelty yhdessä. On välttämätöntä kyetä
määrittämään niin omat osuudet ravinnossa, jos pohditaan niiden
erillisiä osuuksia silmäterveydessä.
(Metodista mainitsen muutaman lauseen)
Kaikki karotenoidit mitattiin ensin kvantitatiivisesti ja monitoroitiin 445 nm:ssa Waters 2996- fofodiodi spektridetektorissa . Saatiin gradienttejä ja lopulta oli erotettavissa seuraavia karotenoideja: luteiini, zeaxantiini, cryptoxantiini, alfa-karoteeni, all-trans-beta-karoteeni, 9- ja 13-cis-beta-karoteeni, 5-,9-,-13- ja 15-cis- ja trans-lykopeeni. Sitten käytettiin tunnettuja karotenoidistandardeja havaitsemaan tietyt absorptiospektrit ( beta- karoteeni ja lykopeeni eräällä mittarilla, ja luteiini, zeaxantiini ja beta-kryptoxantiini toisella absorptiospektrimittarilla. Niitten huippualueet määritettiin. Jokainen elintarvike analysoitiin duplikaattina, tarvittaessa toistaen. Karotenoidianalyysit tehtiin 2- 6 kertaa. Lopputulokset ilmaistiin mikrogrammoina ng/ 100 g elintarviketta.Alin havaitsemisraja oli 0.2 pmol (pikomoolia) karotenoidia.
Kaikki karotenoidit mitattiin ensin kvantitatiivisesti ja monitoroitiin 445 nm:ssa Waters 2996- fofodiodi spektridetektorissa . Saatiin gradienttejä ja lopulta oli erotettavissa seuraavia karotenoideja: luteiini, zeaxantiini, cryptoxantiini, alfa-karoteeni, all-trans-beta-karoteeni, 9- ja 13-cis-beta-karoteeni, 5-,9-,-13- ja 15-cis- ja trans-lykopeeni. Sitten käytettiin tunnettuja karotenoidistandardeja havaitsemaan tietyt absorptiospektrit ( beta- karoteeni ja lykopeeni eräällä mittarilla, ja luteiini, zeaxantiini ja beta-kryptoxantiini toisella absorptiospektrimittarilla. Niitten huippualueet määritettiin. Jokainen elintarvike analysoitiin duplikaattina, tarvittaessa toistaen. Karotenoidianalyysit tehtiin 2- 6 kertaa. Lopputulokset ilmaistiin mikrogrammoina ng/ 100 g elintarviketta.Alin havaitsemisraja oli 0.2 pmol (pikomoolia) karotenoidia.
Tulokset käsittävät
useita taulukoita, joista jatkossa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar