10 mg LUTEIINIA,
20 mg LUTEIINIA tai
10 mg LUTEIINIA+10 mg ZEAXANTIINIA.
Xantofylliinilisää saaneilla oli selvää etua näistä antioksidanteista. Annos on tietysti sen verran suuri, että harvan ihmisen ravinto päivästä toiseen antaa vastaavaa, mutta tästä on vaikea tietää oikeastaan yhtään mitään ilman hankalia ja tarkasti suunniteltuja ravintotutkimuksia. Varhempien tutkimusten jälkeen on päädytty suosittelemaan 6 mg annosta xantofylliiniä ravinnosta päivittäin, mutta mahdollisesti se ei riitä taudin jo alettua antaa joitain oireita. Fysiologinen ennalta ehkäisevä seikka olisi tarkentaa ravintonsa niin että kautta vuoden saa zeaxantiinia ja luteiinia riittävät määrät ottaen huomioon, että ne eivät korvaa A-vitamiinia, jota myös tulee saada suositeltu määrä.
Ne suojaavat A-vitamiiniaineenvaihduntaa ja A-vitamiinin runsaat annokset ilman näitä ei liene taas suositeltavaa. Tiedetään että A-vitamiini kertyy rasvaliukoisena. samoin luonnollisesti nämäkin, joten niiden annostus täytyy muokata siten, että kautta vuoden saa niitä jonkin tarvittavan määrän.
Jos niillä on keskenään jokin suhde L/Z, joka kääntyy sitten kehossa makulassa zeaxantiinivoittoiseksi, saattaa olla myös jokin suotuinen suhde varsinaisen A-vitamiinin, sen provitamiinien ja näiden suojapigmenttienkin kesken.
Hieman tässä pohtii,, mikä ne kuljettaa silmään. Onko kuljettaja sama kuin A-vitamiinin kuljettaja. Tai johtuuko tihenemä vain siitä tappisolujen tuubipakkausmenetelmästä ja muultakin löytyisi samoja pigmenttejä mutta hyvin vähän?
VASTAUSTA etsin PubMed hakulaitteilla ja löytyyyhän sitä.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar