XANTOFYLLIINIT_2
Xantofylliinien
( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja
muntatuoteissa.
LÄHDE:
Alisa
Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll(
lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg
products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.
MAISSI ja
MAISSITUOTTEET (100g elintearviketta)
Artikkelin hdessä
taulukossa ilmoitetaan maissin ja maissituotteiden karotenoidit .
Tämän ryhmän
useimmissa elintarvikkeissa luteiini oli hallitseva
karotinoidi, mutta oli muutama poikkeus kuten popcorn, jossa
zeaxantiini hallitsi ja L/Z-suhde oli 0.5.
Maissituotteiden
luteiini:zeaxantiinisuhteet (L/Z) vaihtelevat 0.5 ja 2.0 välillä,
keskimäärin L/Z = 1.3. Keltainen maissijauho sisälsi
trans-luteiinia 1001 ug ja trans-zeaxantiinia 531 ug 100 grammassa
jauhoa (L/Z = 1.9) kun taas valkoisissa maissijauhoissa oli niitä
mitätön määrä.
Pakasteesta otettu
keitetty maissi antaa yhtä paljon molempia (202 ug)
Huom. L//Z suhde
ilmoitetaan trans-muotoisille xantofylliineille, sillä onhan
cis-isomeroituminen prosessoimisesta johtunevaa paljolti). Silmän macula lutea rikastaa näitä pigmenttiaineita trans-muotoisena.
Poimin
tähän taulukosta sellaisia, jotka ovat ehkä Ruotsissa käytössä.
Artikkelin taulukko mainitsee 20 maissiperäistä elintarviketta ja valitsen
niistä kuusi esimerkkiä .
Maissituotteet olivat tässä
tutkimuksessa kaikkein runsain zeaxantiinilähde, kun taas
runsain luteiinilähde löytyy vihreistä lehtevistä vihanneksista .
Asialla on merkitystä sen takia, että eri puolilla maailma
xantofylliinilähteet ovat eri tavalla painottuneet. Joissain
kulttuureissa väestö käyttää xantofyllien lähteenä
maissiperäisiä tuotteita ja joissain on vallalla vihreitten
lehtevien vihannesten ja parsakaalin käyttö. L/Z tasapainoon tällä
on vaikutusta. xantofyllien saannissa.
Onko sillä merkitystä sitten silmäterveyteen?
Keltainen
maissijauho, Corn meal, yellow:
1001 ug
trans-luteiinia ja 531 ug trans-zeaxantiinia (L/Z= 1.9).
63 ug cis-luteiinia
ja 25 ug cis-zeaxantiinia.
46 ug
kryptoxantiinia.
29 ug trans-
beta-karoteenia.
Valkoinen
maissijauho, Corn meal white:
13 ug
trans-luteiinia ja 13 ug trans-zeaxantiinia. (L/Z = 1.0)
Maissitortilla,
Tortilla, corn:
276 ug
trans-luteiinia ja 255 ug trans- zeaxaantiinia (L/Z = 1.1).
7 ug cis- luteiinia
ja 9 ug cis- zeaxantiinia.
5 ug
kryptoxantiinia.
Popcorn
64 ug
Trans-luteiinia. 141 ug zeaxantiinia. (L/Z = 0.5).
59 ug cis-luteiinia
ja 83 ug cis-zeaxantiinia.
24 ug
kryptoxantiinia.
17 ug
trans-beta-karoteenia.
Pakasteesta
keitetty maissi. Corn , cooked from frozen.
202 ug
trans-luteiinia ja 202 trans-zeaxantiinia. (L/Z = 1.0) .
37 ug cis-luteiinia
ja 25 ug cis- zeaxantiinia.
14 ug trans-
beta-karoteenia ja 15 ug alfa-karoteenia.
Maissihiutaleet,
Corn Flakes:
40 ug
trans-luteiinia ja 49 ug zeaxantiinia (L/Z = 0.8) .
15 ug cis-
luteiinia ja 12 ug cis-zeaxantiinia.
4 ug cis-
beta-karoteenia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar