The Oaks

The Oaks

Etiketter

måndag 20 april 2015

XANTOFYLLIINIT (2) Maissi , keltaiset maissijauhot


XANTOFYLLIINIT_2

Xantofylliinien ( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja muntatuoteissa.
LÄHDE:
Alisa Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll( lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.

MAISSI ja MAISSITUOTTEET (100g elintearviketta)


Artikkelin hdessä taulukossa ilmoitetaan maissin ja maissituotteiden karotenoidit .

Tämän ryhmän useimmissa elintarvikkeissa luteiini oli hallitseva karotinoidi, mutta oli muutama poikkeus kuten popcorn, jossa zeaxantiini hallitsi ja L/Z-suhde oli 0.5.
Maissituotteiden luteiini:zeaxantiinisuhteet (L/Z) vaihtelevat 0.5 ja 2.0 välillä, keskimäärin L/Z = 1.3. Keltainen maissijauho sisälsi trans-luteiinia 1001 ug ja trans-zeaxantiinia 531 ug 100 grammassa jauhoa (L/Z = 1.9) kun taas valkoisissa maissijauhoissa oli niitä mitätön määrä.
Pakasteesta otettu keitetty maissi antaa yhtä paljon molempia (202 ug)

Huom. L//Z suhde ilmoitetaan trans-muotoisille xantofylliineille, sillä onhan cis-isomeroituminen prosessoimisesta johtunevaa paljolti). Silmän macula lutea rikastaa näitä pigmenttiaineita  trans-muotoisena.

 Poimin tähän taulukosta sellaisia, jotka ovat ehkä Ruotsissa käytössä. Artikkelin taulukko mainitsee 20 maissiperäistä elintarviketta ja valitsen niistä kuusi esimerkkiä .

 Maissituotteet olivat tässä tutkimuksessa kaikkein runsain zeaxantiinilähde, kun taas runsain luteiinilähde löytyy vihreistä lehtevistä vihanneksista . Asialla on merkitystä sen takia, että eri puolilla maailma xantofylliinilähteet ovat eri tavalla painottuneet. Joissain kulttuureissa väestö käyttää xantofyllien lähteenä maissiperäisiä tuotteita ja joissain on vallalla vihreitten lehtevien vihannesten ja parsakaalin käyttö. L/Z tasapainoon tällä on vaikutusta. xantofyllien saannissa. 
Onko sillä merkitystä sitten silmäterveyteen? 

Keltainen maissijauho, Corn meal, yellow:
1001 ug trans-luteiinia ja 531 ug trans-zeaxantiinia (L/Z= 1.9).
63 ug cis-luteiinia ja 25 ug cis-zeaxantiinia.
46 ug kryptoxantiinia.
29 ug trans- beta-karoteenia.

Valkoinen maissijauho, Corn meal white:
13 ug trans-luteiinia ja 13 ug trans-zeaxantiinia. (L/Z = 1.0)

Maissitortilla, Tortilla, corn:
276 ug trans-luteiinia ja 255 ug trans- zeaxaantiinia (L/Z = 1.1).
7 ug cis- luteiinia ja 9 ug cis- zeaxantiinia.
5 ug kryptoxantiinia.

Popcorn
64 ug Trans-luteiinia. 141 ug zeaxantiinia. (L/Z = 0.5).
59 ug cis-luteiinia ja 83 ug cis-zeaxantiinia.
24 ug kryptoxantiinia.
17 ug trans-beta-karoteenia.

Pakasteesta keitetty maissi. Corn , cooked from frozen.
202 ug trans-luteiinia ja 202 trans-zeaxantiinia. (L/Z = 1.0) .
37 ug cis-luteiinia ja 25 ug cis- zeaxantiinia.
14 ug trans- beta-karoteenia ja 15 ug alfa-karoteenia.

Maissihiutaleet, Corn Flakes:
40 ug trans-luteiinia ja 49 ug zeaxantiinia (L/Z = 0.8) .
15 ug cis- luteiinia ja 12 ug cis-zeaxantiinia.
4 ug cis- beta-karoteenia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar