XANTOFYLLIINIT
_3
Xantofylliinien
( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja
munatuotteissa.
LÄHDE:
Alisa
Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll(
lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg
products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.
- MUNA ja MUNATUOTTEET ym 100 g elintarviketta
Artikkelin toisessa taulukossa selvitettiin munatuotteiden ja eräiden
valittujen elintarvikkeiden karotenoidipitoisuudet.
Useimmille
elintarvikkeille on tyypillistä, että zeaxantiinipitoisuudet
niissä ovat paljon alemmat kuin maississa ja maissituotteissa,
mutta poikkeuksena on kuitenkin kanamuna ja munankeltuainen,
joiden luteiini ja zeaxantiinipitoisuudet ovat maissituoteisiin
verrattavissa. Munatuotteet ovat suhteellisen niukka
xantofylliinilähde kuitenkin, vaikka niiden xantofylliini on
biologisesti helpommin kehon saatavilla olevaa kuin hedelmistä ja
vihanneksista. Poikkeuksena on munankeltuainen, jonka
kokonasixantofylliinipitoisuus on noin 1.2 mg 100 grammassa. Kun
ottaa huomioon, että keltuaisen xantofylliinien biologinen
saatavuus on kolme kertaa parempi kuin kaikesta kasvisperäisestä
lähteestä tuleva, niin yksi munankeltuainen voisi antaa lähes 14%
suositellusta yhden päivän xantofylliinin saannista, mikä on 6 mg.
Tässä on kuitenkin mainittava, että 50 grammaa keitettyä
pinaattia antaa täydet 100 % päivän suositellusta saannista.
Pinaatin xantofylliini on trans-luteiinia, ei zeaxantiinia.
Keitetty
kokonainen kananmuna Egg
(yolk+white), cooked (100g
)
sisältää
trans-luteiinia 237 ug/ ja trans-zeaxantiinia 216 ug.
Myös 36 ug
cis-luteiinia ja saman verran trans-zeaxantiinia.( L/Z = 1.1).
Keitetty
keltuainen Egg yolk,
cooked (100g)
sisältää
trans-luteiinia 645 ug ja trans-zeaxantiinia 587 ug (L/Z = 1.1)
Cis -muodot sisältävät 99 ug kumpikin.
Raaka kananmuna
Egg (yolk + white) raw
(100g)
sisältää 288 ug
trans-luteiinia ja 279 ug trans-zeaxantiinia (L/Z = 1.0.)
Raaka keltuainen
Egg yolk, raw (100g)
sisältää 787
ug trans- luteiinia ja 762 ug trans-zeaxantiinia (L/Z = 1.0)
cis- luteiinia 130
ug ja 108 ug cis-zeaxantiinia.
Kuoritut pistachiot
(100 g) on mainittu tässä taulukossa ja niissä
on
runsaasti trans-luteiinia: 1405
ug/ , mutta ei muita karotinoideja. Ei zeaxantiinia.
Vertailun vuoksi
taulukossa on valkoinen leipä (100g)
ja siinä on 15 ug
trans-luteiinia eikä muita karotenoideja. Ei zeaxantiinia.
Munanuudelit,
keitetyt,
Egg-noodles,
cooked.
(100g)
16 ug
trans-luteiinia. Ei zeaxantiinia.
2 ug
beeta-karoteenia.
Makaroni ja
juusto , Macaroni and cheese. (100g)
3 ug
trans-luteiinia.Ei zeaxantiinia.
15 ug
kryptoxantiinia.
Salsa (100g)
antaa 40 ug
trans-luteiinia.
21 ug
cis-luteiinia.Ei zeaxantiinia.
144 ug
beeta-karoteenia.
Pinaattinuudelit
Spinach noodles, cooked (100g)
176 ug trans-
luteiinia. Ei zeaxantiinia.
21 ug
trans-betakaroteenia.
Näissä on 10
kertaa enemmän luteiinia kuin munanuudeleissa,
Tavallinen
majoneesi sisältää seitsemänkertaa enemmän xantofylliiniä
kuin rasvaton majoneesi
Tavallinen
majoneesi(Mayonnaise) (100 g)
35 ug
trans-luteiinia ja 21 ug trans-zeaxantiinia (L/Z= 1.7).
6 ug cis-luteiinia
ja 6 ug cus-zeaxantiinia.
Rasvaton
majoneesi ( Mayonnaise fat free)
5 ug
trans-luteiinia ja 3 ug trans-zeaxantiinia.
1 ug cis-
zeaxantiinia ja 21 ug trans-beta-karoteenia. 1 ug cis-
beta-karoteenia. 4 ug alfa-karoteenia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar