The Oaks

The Oaks

Etiketter

måndag 20 april 2015

XANTOFYLLIINIT _3 . Munatuotteet

XANTOFYLLIINIT _3
Xantofylliinien ( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja munatuotteissa.
LÄHDE:
Alisa Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll( lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.

  • MUNA ja MUNATUOTTEET ym 100 g elintarviketta

Artikkelin toisessa taulukossa selvitettiin munatuotteiden ja eräiden valittujen elintarvikkeiden karotenoidipitoisuudet.
Useimmille elintarvikkeille on tyypillistä, että zeaxantiinipitoisuudet niissä ovat paljon alemmat kuin maississa ja maissituotteissa, mutta poikkeuksena on kuitenkin kanamuna ja munankeltuainen, joiden luteiini ja zeaxantiinipitoisuudet ovat maissituoteisiin verrattavissa. Munatuotteet ovat suhteellisen niukka xantofylliinilähde kuitenkin, vaikka niiden xantofylliini on biologisesti helpommin kehon saatavilla olevaa kuin hedelmistä ja vihanneksista. Poikkeuksena on munankeltuainen, jonka kokonasixantofylliinipitoisuus on noin 1.2 mg 100 grammassa. Kun ottaa huomioon, että keltuaisen xantofylliinien biologinen saatavuus on kolme kertaa parempi kuin kaikesta kasvisperäisestä lähteestä tuleva, niin yksi munankeltuainen voisi antaa lähes 14% suositellusta yhden päivän xantofylliinin saannista, mikä on 6 mg. Tässä on kuitenkin mainittava, että 50 grammaa keitettyä pinaattia antaa täydet 100 % päivän suositellusta saannista. Pinaatin xantofylliini on trans-luteiinia, ei zeaxantiinia.

Keitetty kokonainen kananmuna Egg (yolk+white), cooked (100g )
sisältää trans-luteiinia 237 ug/ ja trans-zeaxantiinia 216 ug.
Myös 36 ug cis-luteiinia ja saman verran trans-zeaxantiinia.( L/Z = 1.1).

Keitetty keltuainen Egg yolk, cooked (100g)
sisältää trans-luteiinia 645 ug ja trans-zeaxantiinia 587 ug (L/Z = 1.1)
Cis -muodot sisältävät  99 ug kumpikin. 

Raaka kananmuna Egg (yolk + white) raw (100g)
sisältää 288 ug trans-luteiinia ja 279 ug trans-zeaxantiinia (L/Z = 1.0.)

Raaka keltuainen Egg yolk, raw (100g)
sisältää 787 ug trans- luteiinia ja 762 ug trans-zeaxantiinia (L/Z = 1.0)
cis- luteiinia 130 ug ja 108 ug cis-zeaxantiinia.

Kuoritut pistachiot (100 g) on mainittu tässä taulukossa ja niissä on
runsaasti trans-luteiinia:  1405 ug/ , mutta ei muita karotinoideja. Ei zeaxantiinia.

Vertailun vuoksi taulukossa on valkoinen leipä (100g)
ja siinä on 15 ug trans-luteiinia eikä muita karotenoideja. Ei zeaxantiinia.

Munanuudelit, keitetyt, Egg-noodles, cooked. (100g)
16 ug trans-luteiinia.  Ei zeaxantiinia.
2 ug beeta-karoteenia.

Makaroni ja juusto , Macaroni and cheese. (100g)
3 ug trans-luteiinia.Ei zeaxantiinia.
15 ug kryptoxantiinia.

Salsa (100g)
antaa 40 ug trans-luteiinia.
21 ug cis-luteiinia.Ei zeaxantiinia.
144 ug beeta-karoteenia.

Pinaattinuudelit Spinach noodles, cooked (100g)
176 ug trans- luteiinia. Ei zeaxantiinia.
21 ug trans-betakaroteenia.
Näissä on 10 kertaa enemmän luteiinia kuin munanuudeleissa,

Tavallinen majoneesi sisältää seitsemänkertaa enemmän xantofylliiniä kuin rasvaton majoneesi

Tavallinen majoneesi(Mayonnaise) (100 g)
35 ug trans-luteiinia ja 21 ug trans-zeaxantiinia (L/Z= 1.7).
6 ug cis-luteiinia ja 6 ug cus-zeaxantiinia.

Rasvaton majoneesi ( Mayonnaise fat free)
5 ug trans-luteiinia ja 3 ug trans-zeaxantiinia.
1 ug cis- zeaxantiinia ja 21 ug trans-beta-karoteenia. 1 ug cis- beta-karoteenia. 4 ug alfa-karoteenia.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar