The Oaks

The Oaks

Etiketter

måndag 20 april 2015

XANTOFYLLIINIT_4. Hedelmät, vihannekset, mausteet, yrtit.

XANTOFYLLIINIT _4
Xantofylliinien ( luteiini ja zeaxantiini) pitoisuudet hedelmissä, vihanneksissa ja munatuotteissa.
LÄHDE:
Alisa Perry, Helen Rasmussen, Elizabeth J. Johnson
Xantophyll ( lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Journal of food composition and analysis. 22(2009) 9-15.


Lopuksi artikkelissa oli runsas luettelo vihanneksista ja hedelmistä, joissa on luteiinia ja zeaxantiinia tai muita tässä työssä selviteltyjä karotenoideja. Elintarvike-esimerkkejä oli 41. Niistä  kymmenen eniten trans-luteiinia sisältävää mainitsen alla ensin.
Vihreät lehtevät vihannekset sisälsivät runsaiten luteiinia, mutta vain vähän tai ei yhtään zeaxantiinia. Jos vertaa tuoreeseen pinaattiin, niin keitetyssä pinaatissa oli huomattavasti enemmän karotenoideja ( trans-luteiinia ja trans-beta-karoteenia). Cis-luteiini lisääntyi vain hieman keiton jälkeen. Suhteellisesti pienehkö cis-luteiinin lisääntymä voi johtua tämän karotenoidin häviämisestä keiton aikana. Vain artisokan ytimet, vihreät oliivit ja pinaatti sisälsivät xantofyllin cis- isomeerejä
  Näissä elintarvikkeissa havaittavia muita karotinoideja olivat kryptoxantiini ja alfa-karoteeni pienissä määrin. Vihreissä lehtevissä vihanneksissa, aprikoosissa ja cantaloupessa oli merkitseviä määriä beta- karoteenia, vihreissä lehtevissä eniten. Luteiini oli hallitseva xantofylli hedelmissä ja vihanneksissa, mutta poikkeuksen  tekee oranssi pippuri, jossa oli seitsemän kertaa enemmän zeaxantiinia kuin luteiinia. Samoin beta-karoteeni esiintyi hallitsevasti trans-muotoisena näissä tutkituissa elintarvikkeissa.  Kaikista tutkituista elintarvikkeista lykopeenia havaittiin vain tomaatista.


Kymmenen eniten trans-luteiinia sisältävää hedelmää, vihannesta tai yrttiä (100 grammassa  elintarviketta)

Keitetty pinaatti, Spinach, cooked, Spinacia oleracea:
12 640 ug trans-luteiinia ja 864 ug cis-luteiinia
8 852 ug trans-beta-karoteenia.
1 280 ug cis-beta-caroteenia.

Kaitetty lehtikaali Kale, cooked, Brassica oleracea var. Acephala
8 884 ug trans-luteiinia,
4693 ug cis- beeta-karoteenia.
870 ug alfa-karoteenia.

Coriander sativum, Cilantro, Chinese parsley.
7703 ug trans-luteiinia
5531 ug trans-beta-karoteenia
933 ug cis- beta-karoteenia.

Tuorepinaatti, Spinach , raw,
6603 ug trans-luteiinia ja 621 ug cis-luteiinia.
4388 ug trans-beta-karoteenia ja 708 ug cis- beta-karoteenia.

Persilja, Parsley, Petroselinum crispum:
4326 ug trans-luteiinia .
2264 ug trans-beta-karoteenia ja 317 ug cis-beta-karoteenia.

Lehtisalaatti, Lettuce , romaine, latuca sativa:
3 824 ug trans-luteiinia
2 730 ug trans-beta-karoteenia ja 509 ug cis- beta-karoteenia.

Kurpitsa, kuorineen keitetty,Zucchini, cooked with skin, Cucurbita pepo:
1 355 ug trans-luteiinia
311 ug trans-beta-karoteenia ja 46 ug cis-beta-karoteenia.

Keitetty parsa, Asparagus, cooked. Asparagus officinalis:
991 ug trans-luteiinia .
10 ug kryptoxantiinia
265 ug trans-beta-karoteenia ja 45 ug cis- beta-karoteenia.

Tuore vihersipuli, Scallion, Allium cepa:
782 ug trans-luteiinia.

Keitetty parsakaali, Broccoli, cooked, Brassica oleracea var. Italica:
772 ug trans-luteiinia.
362 ug trans-beta-karoteenia ja 43 ug cis-beta-karoteenia.

  • Havainto lykopeenista, jota on vain tomaatissa

100 g tuoretomaattia
32 ug trans-luteiinia
901 ug all-trans-lykopeeniä

      • Erityisen zeaxantiinipitoinen mauste
Oranssipippuria, Pepper, orange, Capsicuum annuum
208 ug trans-luteiinia
1 665 ug zeaxantiinia
(L/Z = 0.1).

  • Artikkelin työssä tutkittuja muita vihanneksia ja hedelmiä 


Salaattisikuri, Endive,Cichorium endiva( intybus)
399 ug trans-luteiinia,
3 ug zeaxantiinia ( L/Z 133.0)
3 ug kryptoxantiinia,
49 ug t-beta-karoteenia ja 8 ug c-beta-karoteenia.
.
.

Kurkku, keskimäärin. Cucumber.Cucumis sativus
361 ug trans-luteiinia.
87 ug trans-beta-karoteenia ja 15 ug cis-beta-karoteenia.

Vihreät pavut, pakasteesta keitetyt. Green beans. Phaseolus vulgaris.
306 ug trans - luteiinia.

Vihreä pippuri, Green pepper. Capsicum annuum.
173 ug trans-luteiinia .
38 ug trans-beta-karoteenia ja 6 ug cis- beta-karoteenia.

Jäävuorisalaatti , Lettuce , iceberg. Latuca sativa (crisphead)
171 ug trans-luteiinia ja 12 ug zeaxantiinia. (L/Z =14.3).
172 ug kryptoxantiinia.

Kiivi, kiwi.”kiinankarviainen” Kiwifruit, Chinese gooseberry. Actinidia chinensis.
171 ug trans-luteiinia.
31 ug cis- beta-caroteenia ja 4 ug alfa- karoteenia.

Ruusukaali, keitetty. Brüssel sprouts. Brassica oleracea var. Gemnifera.
155 ug trans-luteiinia.
4 ug kryptoxantiini
218 ug trans- betakaroteenia ja 42ug cis-betakaroteenia.

Limanpapu, voipapu, keitetty, Lima beans, cooked. Phaseolus lunatus
155 ug t-luteiinia .
76 ug t- beta-karoteenia ja 11 ug c- beta-karoteenia.

Keltainen kesäkurpitsa, spagettikurpitsa.Noodle squash, Yellow,Cucurbita pepo.
150 ug trans-luteiinia.
116 ug trans-beta-karoteenia.

Keltainen pippuri. Yellow pepper. Capsicum annuum.
139 ug trans-luteiinia.
18 ug trans- zeaxantiinia. (L/Z 7.7)
38 ug trans-beta-karoteenia , 11 ug cis- beta-karoteenia, 17 ug alfa- karoteenia.

Vihreät öljymarjat, Green olive, Olea europea.
79 ug trans-luteiinia ja 76 ug cis-luteiinia.
100 ug trans-.beta-carotene

Artisokka, Artichoke heart, Cynara acolymus
62 ug trans-luteiinia.
18 ug t-zeaxantiinia. ( L/Z= 3.4).
33 ug cis-luteiinia.
14 ug trans-beta-karoteenia.

Vihreät viinirypäleet, Green grapes, Vitis vinifera.
53 ug trans-luteiinia.
6 ug trans-zeaxantiinia (L/Z = 8.8)

Squash,Talvikurpitsalaji, Voikurpitsa, keitetty. Butternut squash (Australian ja U-Seelannin voikurpitsa) Cucurbita moschata.
57 ug trans-luteiinia,
569 ug trans- beta-karoteenia,
38 ug cis- beta-karoteenia,
183 ug alfa-karoteenia.

Squash, Kesäkurpitsalaji, sanotaan talvikurpitsaksi. tuore,, kuorittu. Acorn Squash, Pepper squash. Cucurbita pepo var. turbinata.
47 ug trans- luteiinia.
224 ug trans-beta-karoteenia.
16 ug cis- beta-karoteenia.

Appelsiinijuissi. Orange juice Citrus sinensis.
33 ug trans-luteiinia.
26 ug trans-zeaxantiinia (L/Z 1.3).
22 ug kryptoxantiinia.

Hunajameloni, Honeydew. Cucumis melo, Cucurbitaceae.
25 ug trans-luteiinia.
18 ug trans-beta-karoteenia.
3 ug cis- beta-karoteenia.

Punaiset viinirypäleet, Red grapes. Vitis vinifera.
24 ug trans-luteiinia
4 ug trans-zeaxantiinia ( L/Z = 6.0)

Cantaloupe Persian meloni, Cucurbita melo
19 ug trans-luteiinia.
2 063 trans-beta-karoteenia ja 25 ug cis-betqa -karoteenia.
alfa-karoteenia 60 ug.

Punainen omena, kuorineen. Apple, red delicious, Malus domesticus
15 ug trans- luteiinia,
18 ug trans- beta-karoteenia.
6 ug- cis-beta-karoteenia.

Tuore persikka , Peach, raw. Prunus persica.
11 ug, trans-luteiinia,
3 ug trans-zeaxantiinia. (L/Z = 3.7).
141 trans- beta-karoteenia
24 ug cis- beta-karoteenia.

Mango, Mangifera indica.
6 ug trans- luteiinia,
142 ug trans- beta-karoteenia
43 ug cis- beta- karoteenia.
14 ug alfa-caroteenia.

Nektariini, Prunus persica
8 ug trans – luteiinia,
4 ug trans- zeaxantiinia (L/Z= 2.0).
5 ug kryptoxantiinia,
96 ug trans- beta-karoteenia, 12 ug cis- beta-karoteenia.

Vesimeloni Watermelon, Citrullus lanatus, Cucurbitaceae .
4 ug trans-luteiinia,
5 ug kryptoxantiinia
126 ug trans-beetakaroteenia

Aprikoosi, Apricot, Prunus armeniaca.
Ei luteiinia eikä zeaxantiinia, mutta
51 ug kryptoxantiinia,
2 249 ug trans-beta-karoteenia,
185 ug cis-beta-karoteenia ja
436 ug alfa-karoteenia.

Säilykepersikka, Peach , canned. Prunus persica
0 ug luteiinia.
8 ug trans- zeaxantiinia.
48 ug kryptoxantiinia. 
 
Punainen pippuri: Red pepper. Capsicum annuum
0 ug luteiinia.
22 ug trans-zeaxantiinia.
153 ug trans-beta-karoteenia.
201 ug cis- beta-karoteenia.
85 ug alfa-karoteenia.

Eurooppalaisessa ravinnossa pääaasialliset elintarvikkeet, joista saadaan xantofylliä, ovat pinaatti, herneet, parsakaali ja salaatti.
Amerikkalaisen NHANES 2001-2002 -ravintotutkimuksen mukaan pääasialliset elintarvikkeet joista luteiini ja zeaxantiini tulevat, ovat vihreät lehtevät vihannekset, appelsiinijuissi, munat ja maissi.
Espanjan ravinnossa luteiini on peräisin juureksista ja pinaatista, perunasta, salaatista sekä vihreistä pavuista, kun taas zeaxantiinilähteenä toimi appelsiinit ja peruna.
Englannissa hedelmät ja vihannekset ovat yleisiä, kaali krassi ja pinaatti antavat luteiinia ja oranssipippuri ja makea maissi ovat pääasialliset zeaxantiinilähteet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar